Padomi

• Lai bietes saglabātu krāsu, tās, rūpīgi nomazgātas, vāra etiķūdenī.

• Bietes, ja ilgi vāra vai sautē, zaudē tumši sarkano krāsu. Tās kļūst brūni dzeltenas. Ja tām pieliek skābu krējumu, tas palīdz saglabāt sākotnējo krāsu.

• Vērtīgākajām biešu šķirnēm miza ir tumša, bet saknes forma apaļa.

• Biešu vārīšanai jāizvēlas piemērots trauks, lai mazāk vietas paliktu gaisam. Lai bietes būtu garšīgākas, tās ieteicams vārīt slēgtā traukā. Jāliek aukstā ūdenī. 

• Vārot bietes, ūdenim nevajadzētu pievienot sāli, lai biešu garša nepasliktinās. 

• Sarkanās bietes pēc nomazgāšanas liek vārīties aukstā ūdenī. Nedrīkst nogriezt bietei "galviņu", "asti", tad zudīs krāsa.

• Bietes izvārās ātrāk, ja vārīšanās beigu posmā nolej verdošo ūdeni un uzlej aukstu.

Login:
Password:
Nav paroles? Reģistrējies te!
AktuāliPar mumsKontaktiProduktiVakances

Produkti

Bietes

Galda bietes ir divgadīgs balandu dzimtas augs ar spēcīgu sakņu sistēmu. Saknes satur 14 līdz 18 procentu sausnas, 1,2 līdz 1,3 procentus olbaltumvielu, 10 līdz 11 procentu ogļhidrātu un apmēram procentu minerālvielu, no kurām pārsvarā ir kālijs, nātrijs un kalcijs. Bietes starp citiem sakņaugiem izceļas ar lielo cukura saturu (9 procenti).

 Saknēs ir apmēram 10 miligramu C vitamīna, kā arī citronskābe, ābolskābe, vīnskābe un skābeņskābe. Īpatnējo garšu dod alkaloīdi saponīns un betaīns. Jo bietēm ir tumšāka krāsa, jo tās ir augstvērtīgākas, jo satur mazāk kokšķiedru. Biešu lapiņas satur daudz vairāk C vitamīna nekā sakne.

Jaunajās biešu lapās ir daudz karotīna. Neiesaka uzglabāt svaigas, nomizotas bietes, jo skābekļa iedarbībā C vitamīns izzūd.

Bietes ēdienkartē galvenokārt ir vārītas.

Biešu augsto uzturvērtību nosaka šo dārzeņu unikālais sastāvs -

vitamīni, kālijs, jods, dzelzs, olbaltumvielas un šķiedrvielas. Bietēm un to jaunajām lapiņām piemīt ne tikai lieliskas garšas, bet arī ārstnieciskas īpašības, kas cilvēcei pazīstamas jau sen .

 Zināms, ka bietes uzlabo kuņģa darbību, tāpēc tās iesaka lietot organisma attīrīšanai no šlakvielām. Bietes uzlabo aknu, nieru un urīnpūšļa darbību, izvada no organisma smago metālu sāļus. Bet joda satura ziņā bietes piekāpjas tikai jūras kāpostu priekšā, tāpēc tās ieteicamas lietot profilakses nolūkos pret sklerozi. Kā palīglīdzeklis, bietes palīdz kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu ārstēšanā. Šajā gadījumā lieto svaigu biešu sulu - trešdaļu glāzes trīs reizes dienā, 20 minūtes pirms ēšanas. Lai dzerot sulu, nejustu specifisko šķērmo un sīvo garšu, to var atšķaidīt ar ūdeni vai ievietot uz pāris stundām ledusskapī. Sulu noteikti ieteicams dzert pirms ēšanas, pretējā gadījumā var sākties nepatīkams rūgšanas process.

Pret bezmiegu palīdzēs biešu sula ar medu, kuru iedzer stundu pirms gulētiešanas. Nervozumu un depresīvu stāvokli palīdz novērst regulāri lietota biešu un kartupeļu sula (trīs ēdamkarotes katru dienu). Bet burkānu - biešu sulu mēdz dēvēt par prieka eliksīru. Pievienojot šim maisījumam vēl ābolu, seleriju un gurķi, iegūst īstu spēka dzērienu, kas piedevām uzlabo arī ādas izskatu, piešķirot tai svaigāku izskatu. Šo dzērienu ieteicams lietot katru dienu vismaz pusotru mēnesi, sevišķi ziemas - rudens periodā. Biešu - kāpostu sula palielina darba spējas, samazina holesterīna daudzumu asinīs un palīdz pārvarēt audzēju veidošanos.

No bietēm gatavo vinegretus, borščus, tās sautē un cep. Vasarā bietes ir svarīga sastāvdaļa, lai pagatavotu auksto zupu.

Bietes ir īpašas ar savu krāsu, specifiskas, tāpēc vienam otram tās nepatīk. Jebkurš dārzenis var radīt īpatnēju reakciju – nejaukas atraugas, vēdera uzpūšanos un tamlīdzīgi. Arī bietes ne visi ēd. Ir cilvēki, kas ēd svaigas bietes, smalki sarīvētas, kam pievienotas dažādas piedevas. Izdodas labi biešu salāti.

 

 Veselības kokteiļi ar biešu sulu

 Pret bezmiegu, neirozēm, depresīviem garastāvokļiem un nervu kaitēm labi līdz, ja ik vakaru stundu pirms gulētiešanas ilgāku laiku dzer šādu sakņu kokteili: ņem pa 3 karotēm svaigu biešu un kartupeļu sulu, pieliek nedaudz medus.

 Rudens un ziemas tumšajā periodā spēkus dos un sejas ādai svaigumu piešķirs sakņu – augļu kokteilis no 1/4 glāzes biešu sulas, 1/4 glāzes burkānu sulas, 1/2 glāzes ābolu sulas un 1 ēdamkarotes seleriju sulas. Šādu dzeramo lieto pusotru mēnesi jeb 6 nedēļas.

 Ja biešu sulu sajauc uz pusēm ar kāpostu sulu, tad šāds kokteilis palielina darba spējas, samazina holesterīna daudzumu asinīs, neļauj attīstīties audzējiem. Par pēdējiem gan jāsaka, ka novērots – bremzēšana notiek tikai tik ilgi, kamēr lieto bietes.

 Pie mazasinības, vielmaiņas traucējumiem, diabēta un spēku izsīkuma ņem vienādās daļās biešu, rutku un burkānu sulu un dzer pa 2 ēdamkarotēm 3 reizes dienā pirms ēšanas.

 Atpakaļ