Login:
Password:
Nav paroles? Reģistrējies te!
AktuāliPar mumsKontaktiProduktiVakances

Produkti

Kāļi

Brassica Napus L. Esculenta, angl. swedish turnip

Tieši nav zināms, kad kāļus sāka kultivēt, taču senie grieķi un romieši kāļus lietoja uzturā jau dažus gadsimtus pirms mūsu ēras. Kāļi ir no tiem dārzeņiem, kuri ir nepelnīti aizmirsti un aizvietoti mūsu ikdienas ēdienkartē ar citiem dārzeņiem. Pēc uzturvērtības kāļi ir pārāki par daudziem citiem dārzeņiem. Kāļi satur cukuru( glikozi un fruktozi), pektīnu(1-1.7%), olbaltumvielas, C vitamīnu(tikpat daudz cik mandarīni), nedaudz karotīnu, nikotīnskābi, tiamīnu un riboflavīnu, minerālvielas- dzelzi, fosforu, kāliju .C vitamīns dārzeņos saglabājas arī ilgstošas uzglabāšanas laikā. Savdabīgo garšu un smaržu nodrošina  sinepju eļļa.

Kāļi ir divgadīgs krustziežu dzimtas augs. Kāļus audzina Eiropā, Ziemeļamerikā, Ziemeļāfrikā. Pirmajā augšanas gadā kāļiem attīstās lapu rozete un sakne,

otrajā gadā zieds un sēklas. Kāļu ēdamā daļa- sakne. Saknes forma atkarībā no šķirnes var būt apaļa, ovāla un cilindriska. Mīkstuma krāsa dzeltena vai balta.

 

Kāļus lieto svaigā veidā, sautētus, ceptus, kā piedevu gaļas ēdieniem.

 

 

100grami kāļu satur: 34.6 kcal
baltumvielas 1.2g
tauki 0.1g
ogļūdeņraži 7.7g
mono un disaharīdi 7.0g
ciete 0.1g
šķiedrvielas 2.2g
organiskās skābes 0.2g
pelnvielas 0.8g
ūdens 87.8 g
vitamīni:
A: 0.05mg
B1: 0.05mg
B2: 0.05mg
B3: 0.1mg
B6: 0.2mg
B9: 5.0mg
C: 30mg
H: 0.1mg
PP: 1.0mg
Mikroelementi:
Dzelzs: 1.5mg
Kālijs: 238 mg
Kalcijs: 40.0mg
Magnijs: 14.0mg
Nātrijs: 10.0mg
Fosfors: 41.0mg

 Atpakaļ