Login:
Password:
Nav paroles? Reģistrējies te!
AktuāliPar mumsKontaktiProduktiVakances

Produkti

Salāti

SALĀTI ( Lactuca sativa L.)

 

 

Viengadīgs lakstaugs, kura ēdamā daļa ir lapas. Kā kultūraugs salāti jau bija pazīstami senajās kultūrās- Ēģiptē, Grieķijā, Romā. Šī auga dzimtene ir Vidusjūras zemes. Eiropā salāti parādījās viduslaikos, 16.gadsimta vidū.Apmēram 2500 gadus atpakaļ Senajā Romā ar vārdu salāti apzīmēja vienu vienīgu augu-endīviju, bet kā ēdienu augu maisījumu, kas sastāvēja no endīvijas, pētersīļiem un sīpoliem.Un tikai 16.gadsimta beigās salāti pameta Apenīnu pussalu un nonāca Francijā.Tieši Francijā salāti ieguva otro dzimteni un, pateicoties Francijas maigajam klimatam un pavāru meistarībai, šī dārzeņu kultūra piedzīvoja savu uzplaukumu, kas turpinās vēl šodien.Ir zināmi vairāki salātu veidi, taču vispazīstamākie mums ir lapu salāti.Salīdzinājumā ar pārējām dārzeņu kultūrām salāti vairāk satur olbaltumvielas. Nelielais cukuru un skābju saturs nodrošina salātiem neitrālo, pat pliekano garšu. Vērtīgākais salātos ir vitamīni. Salāti satur daudz karotīna, C vitamīna, folijskābes, nikotīnskābes, biotīna. Rūgto salātu piegaršu dod sulā esošais laktucīns. No minerālvielām salāti satur kalciju, magniju, kāliju, dzelzi, kobaltu, jodu, varu un cinku. Mazāk pazīstamie salāti ir:

Ozollapu salāti- viņiem ir sulīgas viļņveidīgas lapas, kas pēc formas atgādina ozola lapas. Lapu krāsa variējas no zaļas līdz sarkanīgi brūnai.Garšas ziņā viņš pat pārspēj parastos lapu salātus, taču pārsvarā šos salātus izmanto ēdienu dekorēšanā.

 

 

 

 

 

Frissē salāti-endīvijas radinieks. Nedaudz rūgtens ar patīkamu aromātu. Lapas tievas un krokotas. Galviņas ārpusē lapas ir gaiši zaļas, bet tuvāk centram paliek balti dzeltenas.

 

 

 

 

 

Radīčio salāti- galviņsalāti ar vīnsarkanām lapām. Garša –viegli rūgtena. Salātos labi sader kopā ar sīpoliem, ķiplokiem, un timiānu. Tos var arī sautēt eļļā vai vīnā.

 

 

 

 
 

 

 

Batāvija- krokotais lapu salāts. Pēc izskata ļoti līdzīgs parastajam lapu salātam- tam ir viļņotas lapas un rūgtena garša.

 

 

 

 

 

 

Ledus salāti(iceberg)-kraukšķīgie galviņsalāti ar cietām, sulīgām, krokotām lapām. Lapas dažādu toņu zaļā krāsā. Šie salāti ir ļoti populāri ir Ziemeļamerikā, un pašlaik tie strauji iekaro Eiropu.

 

 

 

 

 

 

 

Romiešu salāts- galviņsalāts ar lielām, sulīgām lapām spilgti zaļā krāsā. Galviņas forma –garena. Šis salātu veids bija pazīstams jau senatnē un pašlaik skaitās viens no vispopulārākajiem salātiem Eiropā.Kā pamata sastāvdaļa romiešu salāti tiek izmantoti pasaulē pazīstamajā ēdienā-Cēzara salātos.


 

Gatavojot salātus, noteikti vajadzētu izmantot  eļļu, vislabāk, protams, ekoloģiski tīru – olīveļļu vai riekstu eļļu. Tām ir specifiska garša un aromāts, tās nav lētas, tāpēc šādas eļļas var pievienot pavisam nedaudz, bet kā pārējo izmantot augu eļļu.

 

 Atpakaļ