|
![]()
ProduktiSalātiSALĀTI ( Lactuca sativa L.)
Viengadīgs lakstaugs, kura ēdamā daļa ir lapas. Kā kultūraugs salāti jau bija pazīstami senajās kultūrās- Ēģiptē, Grieķijā, Romā. Šī auga dzimtene ir Vidusjūras zemes. Eiropā salāti parādījās viduslaikos, 16.gadsimta vidū.Apmēram 2500 gadus atpakaļ Senajā Romā ar vārdu salāti apzīmēja vienu vienīgu augu-endīviju, bet kā ēdienu augu maisījumu, kas sastāvēja no endīvijas, pētersīļiem un sīpoliem.Un tikai 16.gadsimta beigās salāti pameta Apenīnu pussalu un nonāca Francijā.Tieši Francijā salāti ieguva otro dzimteni un, pateicoties Francijas maigajam klimatam un pavāru meistarībai, šī dārzeņu kultūra piedzīvoja savu uzplaukumu, kas turpinās vēl šodien.Ir zināmi vairāki salātu veidi, taču vispazīstamākie mums ir lapu salāti.Salīdzinājumā ar pārējām dārzeņu kultūrām salāti vairāk satur olbaltumvielas. Nelielais cukuru un skābju saturs nodrošina salātiem neitrālo, pat pliekano garšu. Vērtīgākais salātos ir vitamīni. Salāti satur daudz karotīna, C vitamīna, folijskābes, nikotīnskābes, biotīna. Rūgto salātu piegaršu dod sulā esošais laktucīns. No minerālvielām salāti satur kalciju, magniju, kāliju, dzelzi, kobaltu, jodu, varu un cinku. Mazāk pazīstamie salāti ir:
Gatavojot salātus, noteikti vajadzētu izmantot eļļu, vislabāk, protams, ekoloģiski tīru – olīveļļu vai riekstu eļļu. Tām ir specifiska garša un aromāts, tās nav lētas, tāpēc šādas eļļas var pievienot pavisam nedaudz, bet kā pārējo izmantot augu eļļu. Atpakaļ
|
|||||
|
||||||