Galda kartupeļi ir ļoti svarīga mūsu ēdienkartes sastāvdaļa.
Ezerkauliņi kartupeļu daivas ražo no labākās kvalitātes galda kartupeļiem. Tās ir paredzētas cepšanai uz pannas, uz grila vai cepeškrāsnī. Gatavas kartupeļu daivas sanāk ar kraukšķīgu garoziņu un mīkstu vidu.  Šādi nomazgāti un sagriezti  kartupeļi ne tikai ietaupa laiku, gatavojot maltīti, bet arī mazina pārtikas atkritumu daudzumu. Mehanizēta kartupeļu mazgāšana un griešana patērē mazāk enerģijas un ūdens, kā arī rada mazāk atkritumu nekā šo darbu veikšana ar rokām mājas apstākļos.

100g svaigu kartupeļu satur 18g ogļhidrātus, no kuriem tikai 1g ir cukuri un pārējais ir ciete, 2g šķiedrvielas un 2g olbaltumvielas. Kartupeļos ir daudz kālija, tie satur magniju, mangānu un fosforu. Kartupeļi  satur C vitamīnu, kā arī B grupas vitamīnus un citas bioloģiski aktīvas vielas. Tajos ir ļoti maz nātrija. C vitamīns kartupeļos vislabāk saglabājas tieši cepšanas laikā. Svaigi kartupeļi ir produkts ar mazu kaloriju daudzumu (tikai 77 kcal/100g kartupeļu), tāpēc cepot pievienojiet pavisam nedaudz eļļas, lai nepalielinātu produkta kaloritāti.

Ieteikums, kā pagatavot gardas kartupeļu daivas:

CEPEŠKRĀSNĪ VAI UZ PANNAS CEPTAS KARTUPEĻU DAIVAS (5 personām)

Tev būs nepieciešams:
•  Ezerkauliņi kartupeļi daivās, 1kg iepakojums
•  2 ē.k. augu eļļa cepšanai
•  šķipsna sāls
•  kaltēts timiāns vai baziliks
•  2 ķiploku daivas

Kartupeļu daivas izber uz cepešpannas, pievieno augu eļļu, šķipsniņu sāls, kaltētu timiānu vai baziliku, caur ķiploku spiedi izspied un pievieno ķiploka daivas. Visu samaisi, lai garšvielas vienmērīgi pārklāj kartupeļu daivas. Liec iepriekš sasildītā cepeškrāsnī  un cep 30-40 min 220 grādos, kamēr daivas zeltaini brūnas.
Lai daivas ceptu uz pannas, tās sākumā sagriez plānākās šķēlēs (apmēram 2-3 cm biezumā). Vari griezt gan garenvirzienā, gan šķērsām. Kad daiviņas sagrieztas, liec tās uz iepriekš sakarsētas pannas un cep zeltaini brūnas, ik pa laikam pamaisot. Cepšanas beigās pievieno sāli vai garšvielas.

KARTUPEĻU DAIVU UZKODA AR MĒRCI

Tev būs nepieciešams:
•  Ezerkauliņi kartupeļi daivās, 1kg iepakojums
•  augu eļļa cepšanai
•  šķipsna sāls

Mērcei:
•  200g grieķu jogurts
•  buntīte zaļumi (dilles un pētersīļi)
•  sauja kaperu
•  puse garais gurķis
•  puscitrons
•  šķipsna sāls
•  1 t.k.medus

Kartupeļu daivas izber uz cepešpannas, apslaci ar augu eļļu, pievieno šķipsnu sāls, un cep iepriekš sakarsētā krāsnī  30-40 min. 200 grādos, kamēr zeltaini brūnas.

Bļodiņā sajaucam jogurtu ar sakapātiem zaļumiem un kaperiem, pievieno smalki sagrieztu gurķi, sāli, medu un piespied puscitrona sulu. Visu samaisi.
Gatavas kartupeļu daivas vari baudīt gan siltas, gan jau atdzisušas.  Kopā ar pagatavoto mērcīti garšos lieliski. Tā būs lieliska uzkoda, skatoties filmu vai paņemot līdzi piknikā.

Lai labi garšo!